tisdag, november 29, 2011

Frukost med SLA Europe

Första dagen av Online Information började med frukost i SLA Europes regi. Det visade sig vara ett strålande tillfälle att inte bara nätverka med andra informationsspecialister utan också att lära av en annan organisation. SLA som står för Special liberalisering Association har en europeisk del som heter SLA Europe http://www.sla-europe.org/. Föreningen har ca 11 000 medlemmar runt om i världen. I Sverige har man bara ett fåtal medlemmar.Ta gärna en titt på föreningens webbsida för inspiration och information.

Pre-conference workshops Online information 2011

Dagen innan Online information öppnar brukar det hållas workshops. I år kunde man välja mellan "Searching without Google" med Karen Blakeman eller "Strategy and best practices in Intranet Management med Stephan Schillerwein. Tillsammans med några andra SFIS medlemmar deltog jag i Karen Blakemans workshop. Det är bra att få möjlighet att riktigt grotta ner sig sökmotorer, något som inte vanligtvis hinns med. Karens uppdaterade ppt finns tillgänglig på bl.a. Hennes sida http://www.rba.co.uk/. Ta gärna en titt och se om du kan hitta några bra tips på sökmotorer. En helt googlefri dag är nog en utopi men det är alltid bra att göra lite jämförande sökningar.

måndag, november 28, 2011

#online11

Imorgon drar Online Information konferensen i London i gång och jag (@ankix på Twitter) kommer att rapportera här på SFIS Västs blogg. Du vet väl att du kan följa vad som sägs på konferensen via Twitter? Följ #online11 för att hålla koll på diskussionerna före, under och efter. Det kan även vara värt att se om någon av de föreläsare du är intresserad av att följa finns på Twitter. Brit Stakston @britstakston ska föreläsa om Google+. Några svenska bibliotekstwittrare som är i till London är @akenyg (Åke Nygren), @ingyplingy (Ingela Wahlgren), @hwestoo (Hanna Westöö) & @geckolisa (Elisabeth Fornell).

fredag, november 25, 2011

Lunchbokcirkel 26/1


Sista boken som vi läste under 2012 var R. David Lankes the Atlas of New Librarianship som för fram testen att ett bibliotek inte handlar om böcker eller artefakter.

Årets första bokcirkel bok behandlar både artefakten och rummet.
Vad är en bok? Frågan har blivit nästintill omöjlig att besvara. E-böcker, ljudböcker och print-on-demand har suddat ut bokformatets gränser och möjliggjort helt nya flöden av text. Vad är ett bibliotek? Strävan efter att "hänga med" i digitaliseringen får biblioteket att åsidosätta sin kanske viktigaste uppgift: att ge plats för skapandet av nya allmänheter. I dubbelvolymen Boken & Biblioteket bemöter Rasmus Fleischer de omvälvande utmaningar som bokbranschen och kulturpolitiken har ställts inför. Utifrån ett historiskt paradigmskifte skärskådar Fleischer framtiden för det tryckta ordet. Boken & Biblioteket tar med oss på en en häpnadsväckande resa från Alexandriabiblioteket till Bonnierhuset, från Gutenberg till Google

Den 26/1 ses vi kl 12-ca 13 på Advokatfirman Vinge i Göteborg (Nordstadstorget 6) för att diskutera dubbelvolymen " Boken & Biblioteket "av Rasmus Fleischer

Amäl dig senast den 16/1 till ann-christin.karlen(at)vinge.se



Mer
Låt boken vara långsam i fred

tisdag, november 08, 2011

Glöggmingel på Konstbiblioteket 29 november

I år bjuder SFIS Väst in till sitt årliga glöggmingel på Konstbiblioteket vid Göteborgs universitet. Kom med och lyssna när Karin Sundén berättar om och visar oss det nya biblioteket.
"Tre bibliotek, från Konsthögskolan Valand, Högskolan för fotografi och HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, har slagits samman och blivit ett. Det nya Konstbiblioteket har fått ljusa, nyrenoverade lokaler i HDKs byggnad på Kristinelundsgatan mitt i Göteborg. Biblioteket har en flexibel och modern inredning, som lätt kan flyttas och skapa rum för utställningar och föreläsningar, möjligheter som främjar samverkan mellan utbildningarna och biblioteket."

SFIS Väst bjuder på glögg och pepparkakor.

Var: Konstbiblioteket, Kristinelundsgatan 6-8
När: 29 november kl 18.00
Anmälan till: Sofia Arvidsson, sofia.arvidsson@snd.gu.se
Sista anmälningsdag: 22 november

Varmt välkomna!

torsdag, oktober 27, 2011

Lunchbokcirkel med SFIS Väst 23 november

Nu är det äntligen dags för vår läsecirkel igen. Passa på att diskutera aktuell litteratur inom våra ämnesområden - och samtidigt träffa kollegor och äta en god lunch!

Boken för höstens första träff är "The Atlas of New Librarianship" av R. David Lankes. Vi börjar med sidorna 1-116, och blir vi nyfikna på att läsa mer så möts vi ytterligare en gång.

Vi träffas onsdagen 23 november kl 12-13 på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, Frans Perssons väg 6, Delsjömotet, Göteborg. Under tiden vi diskuterar så äter vi lunch på egen bekostnad.

Frågor och anmälan: Eva Ekman, tel 010-516 66 18, eller eva.ekman@sik.se
Hör av dig senast 15 november om du vill vara med.

Varmt välkommen!

torsdag, oktober 20, 2011

Litterär afton i Partille bokhandel 7 november

SFIS Väst och Svensk Biblioteksförening Region Väst bjuder in till en litterär afton i Partille bokhandel.

Måndag 7 november tar Eva Carlberg Larsson emot oss och talar om denna unika bokhandel samt berättar om nyutkomna böcker och bjuder på julklappstips. Det ges också möjlighet att i lugn och ro gå runt i bokhandeln och handla och titta.

Vi ses på Partille bokhandel, Göteborgsvägen 75 i Sävedalen. Så här hittar du.

Tid: kl 18.30 - cirka 20.30

Det serveras ost, kex med tillbehör och vin/vatten, till en kostnad på 120 kronor per person.

Anmäl dig till Ingrid Johansson senast 4 november, ingrid.johansson@hb.se

Varmt välkomna!

onsdag, oktober 19, 2011

Rapport från Straffrätt för bibliotekarier

Den 13 oktober bjöd Juridiska fakultetens bibliotek vid Lunds universitet in alla som är intresserade av juridisk information och bibliotekens stöd till forskning och praktik på ett heldagsseminarium endagskonferens om straffrätt för bibliotekarier på Juridicum i Lund. Fortbildningsdagen ingick i den serie av kompetensutvecklingsdagar som de juridiska biblioteken i Sverige har anordnat för varandra och alla andra intresserade under ett flertal år. Huvuddelen av de närvarande kom från olika högskole- och universitetsbibliotek men vi var också två företagsbibliotekarier samt några domstolsbibliotekarier.

Det övergripande temat för dagen var straffrätt. Under förmiddagen låg fokus på straffrätt ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Inledningstalare var Helén Örnemark-Hansen, docent i straffrätt. Därefter talade Per OIe Träskman, professor i straffrätt om den internationella rättsutvecklingen. Eftermiddagen handlade om rättskällor. Martin Sunnqvist, Hovrättsassessor i Hovrätten över Skåne och Blekinge talade om vilka rättskällor domare använde sig av. Därefter redogjorde Linnéa Wegerstad, doktorand i straffrätt, för vilka rättskällor hon använde sig av i sin forskning. Hon forskar kring mötet mellan sexualitet och juridik i vid mening, med fokus på hur sexuella kränkningar hanteras i straffrätten. Bland annat diskuterades det lite kring hur många både domare och doktorander nästan övervägande använde sig av de elektroniska varianterna av juridiska kommentarer när det gäller Karnov och Zeteo.

Dagen avslutades med en diskussion om hur biblioteket förhåller sig till det forskare, praktiker och studenter vill ha hjälp med.
Från Uppsala universitet passade man även på att bjuda in till Nordisk juridisk bibliotekskonferens 2012 som går av stapeln i Uppsala 13-15 juni nästa år. Inbjudna föreläsare från Norge & Sverige kommer att belysa globaliseringen av de nationella rätterna i tre olika sfärer - den nordiska, inom EU-rätten och det internationella samfundet. Inbjudan och mer information kommer på bl. a Biblist i November.

måndag, oktober 17, 2011

Missade du föredraget om Google+?

Här kan du läsa ett inlägg från i somras som beskriver Google+. En hel del har hänt sedan dess, bland annat behövs inte längre en inbjudan. För den som redan har en profil i Google, till exempel en e-postadress @gmail.com, krävs ingen registrering - då är det bara att koppla ihop sina konton.

Här är några videos som beskriver de olika funktionerna i Google+
Circles Hangouts Instant upload

lördag, oktober 15, 2011

Bibliotekens framtid och verksamhetsutveckling


Den 12 oktober bjöd Svensk Biblioteksförening Regionförening Skåne och Svensk förening för informationsspecialister i Sydsverige in till en heldag fylld med olika perspektiv på bibliotekens utveckling och framtid. Inledningstalare var Niles Ole Pors, professor vid IVA – Det Informationsvidenskabelige Akademi (fd Danmarks Biblioteksskole). Han talade om förnyelser och fjärrlån (hur antalet omlån stiger men antalet utlån sjunker) men ägnade även en hel del tid åt att kritisera två danska användarundersökningar (Furesoe 2006 & Aarhus 2009).

Kompetens är förmågan och viljan att lösa en uppgift
Catharina Isberg, biträdande överbibliotekarie SLU-biblioteket samt platschef Alnarpsbiblioteket talade om vikten av värderingar och kompetensutveckling som en del av strategiarbetet för att skapa starka verksamheter som är redo för framtiden. Hennes huvudbudskap var vikten av att verkligen involvera alla medarbetare i strategiprocessen, att integrera kompetensfrågorna i verksamhetsstrategin och att se till både vad vi gör och hur vi gör när vi arbetar i våra verksamheter. Hon refererade till forskaren Ralph Stacey men talade även om kompetenshjulet samt lovordade LOTS-processen som bra verktyg.

Anna Åkerberg, Malmö Stadsbibliotek och DIKs arbetsgrupp för bibliotekariens framtida yrkeskompetens, pratade om den rapport som hon varit med och tagit fram  för för DIK:s räkning. Framtidskompetenserna för "morgondagens bibliotekarier" var uppdelade i områdena: digitalisering, läsning, vetenskaplig kommunikation, deltagarkultur, pedagogik och handledning, marknadsföring och metakompetens/akademikerkompetens.

Därefter var det dags för Niclas Lindberg, generalsekreterare Svensk Biblioteksförening att presentera olika berättelser om bibliotek. Detta inlägg i biblioteksdebatten utgjorde även premiär för Svensk Biblioteksförenings höstturné; Vision och vilja.


Anna Kåring Wagman, utredare Svensk Biblioteksförening talade om "Olika syn på saken" utifrån den rapport där biblioteksföreningen låtit SKOP intervjua användare, icke-användare och biblioteksanställda om olika sätt att se på vad biblioteket är och vad det ska vara. Tyvärr var in Nils Ole Pors kvar efter lunch annars hade han nog kunnat dra en hel del paraleller till de danska undersökningarn och om sådana här undersökningar egentligen är så relevanta.

Inga Lundén, ordförande Svensk Biblioteksförening hade fått förhinder och ersattes av Lars Bjørnshauge.

Sedan arbetade konferensdeltagarna i grupper med frågor om styrkor, svagheter, hot, möjligheter och förväntningar innan dagen avslutades med eftersnack och förfriskningar.

torsdag, oktober 13, 2011

Vinges nya bibliotek & Cycling for Libraries

Ann-Christin Karlén Gramming, informationsspecialist på Advokatfirman Vinge, visar Vinges nya bibliotek och berättar om sitt deltagande i Cycling for Libraries, den första icke-konferensen på cykel för bibliotekarier, som gick av stapeln under några dagar i maj/ juni 2011.

Som avslutning på kvällen visas Cycling for Libraries-dokumentären som hade världspremiär den 16/9 2011.

Var: Advokatfirman Vinge, Nordstadstorget 6, plan 8 (ingång inne i Nordstan till vänster om restaurang Murveln)
När : Måndag 24/10 kl. 17.30-19:00

Kaffe, te och lättare smörgås serveras

Anmälan till Ann-Christin senast den 20/10,
e-post: ann-christin.karlen@vinge.se

tisdag, september 20, 2011

Är du nyfiken på Google+? Lär dig mer hos SFIS!

Måndag 17 oktober är det dags för en ny omgång i SFIS seminarieserie om sociala medier som verktyg i vardagen. Den här gången berättar Ann-Christin Karlén Gramming, informationsspecialist på Advokatfirma Vinge, mer om Google+, det nya sociala nätverket från Google.

Tankar, frågor och önskemål inför seminariet skickas med fördel till @SFISvast på Twitter.http://www.blogger.com/img/blank.ghttp://www.blogger.com/img/blank.gifif

Var: Chalmers bibliotek, Seminarierum 1 (Göteborg)
Hitta till Chalmers
Karta över området

När: 17/10, kl 17.30-18.30
Kostnad: Gratis för medlemmar / 100 kr för icke-medlemmar
Kaffe, te och lättare smörgås serveras.

Anmälan: till Ann-Christin senast 13/10, ann-christin.karlen@vinge.se

Varmt välkomna till "Verktyg i vardagen 4"!

tisdag, september 06, 2011

Spännande september!

Nu är det full fart på höstens aktiviteter. Och redan i september har vi tre SFIS-aktiviteter på programmet:

Söndag 11 september
är det kulturvandring på Tjörn i samarbete med Biblioteksföreningen Väst. Resan utgår från Götaplatsen i Göteborg och går vidare till skulpturparken i Pilane och akvarellmuseet i Skärhamn. Kostnad är 100 kronor. Obs, sista anmälningsdag är redan onsdag 7 september till lars-hakan.herbertsson@chalmers.se

Torsdag 22 september
bjuder SFIS Väst in till mingel på Bokmässan. Vi har ett rum som är tillgängligt hela dagen då alla medlemmar är varmt välkomna att titta in för att vila benen, äta sin lunchmacka, lyssna på inbjudna gäster och mingla med kollegor.

Tisdag 27 september bjuds det på en föreläsning om evidensbaserat biblioteksarbete med Lotta Haglund från KIB. Klockan 17.30-19.00 på Chalmers bibliotek.

Se http://www.sfis.nu för mer information!

måndag, augusti 15, 2011

Följ IFLA 2012



Just nu pågår IFLA 2011 i San Juan, Puerto Rico. Även om du inte har möjlighet att vara på plats finns det flera sätt att följa med i vad som händer och sägs. Den finska biblioteksTV-kanalen Kirjastokaista finns på plats och rapporterar löpande både på finska men även på engelska i sin serie IFLA Today som kommer att fokusera på ett nytt tema varje dag.

Twitter
Officiell hashtag är #wlic2011 men det kan även vara värt att kolla #ifla2011 och

Bloggar
Här hittar du den officiella IFLA bloggen, ifla2011puertorico.wordpress.com men det finns även många andra som rapporterar från San Juan. IFLA New Professionals Special Interest Group har räknat ner inför konferensen och arrangerar ett seminarium med titeln “New Professionals beyond New Professionals – skills, needs and strategies of a new generation of LIS professionals.”.

Podcasts
Lyssna på Ellen Tiese eller Mrs. Ardis Hanson

Flickr
Många lägger upp bilder på Flickr, oftast taggat med wlic2011 eller IFLA2011, här är Mace Ojalas flickrset IFLA WLIC 2011

fredag, juli 15, 2011

Google+, nytt socialt nätverk från Google

I juni i år släppte Google sitt sociala nätverk + Google. Grundprincipen för Google+ är mycket likt Facebook men det finns vissa skillnader. För närvarande har Google ännu inte släppt på reklam. Det finns heller inte pages och grupper. Istället ligger fokus på användarnas profiler och flöden. Du kan använda Google+ från både dator med internetuppkoppling, en smartphone, iPad eller annan surfplatta.

För den som redan har en profil i Google, till exempel en e-postadress @gmail.com, krävs ingen registrering det är bara att koppla ihop sina konton.

gpluskretsar

Kretsar
På första sidan ser användaren sitt flöde, den totala aktiviteten. Man kan också välja att bara se delar av sitt flöde genom att välja olika kretsar. I motsats till Facebook erbjuder Google+ en som jag ser det bättre möjlighet att dela in sina kontakter i olika grupper som "familj", "kollega", "Bekant" eller någon annat. Man kan del använda de befintliga kretsarna men också skapa egna. Dessutom kan man lägga till vem som helst i sin krets utan att behöva "bli vän".

Chatta
Liksom hos Facebook kan man chatta, antingen
individuellt eller i grupp. Om man har tillgång till en webbkamera kan man videochatta. Det går även att skicka filer till en annan användare.

Foton
Fotona är uppdelade i fyra underrubriker: Foton från dina kretsar (foton från dina kontakter), foton från din mobil, foton på dig (som du blivit taggad i) och dina album (bilder som du laddat upp. Här visas t. ex Picasa-bilder).



gplusgnistor


Gnistor
I kategorin "Gnistor" kan användaren markera sina intressen bland färdiga ämnen eller
använda sökfunktionen för att hitta sådant man är intresserade av just nu. Informationen är hämtad från nyhetssidor, bloggar och andra källor.

+1 knappar
Dessa knapparna har börjat dyka upp på många webbplatser och man kan även se dem när du söker på Google, bredvid alla sökresultaten. Knappen kan jämföras med Facebooks gilla-knapp. När du läser någotpå webben som dutycker verkar intressant eller bra kan du klicka på +1 knappen för att visa att du gillar det för dina vänner. Tanken är även att man med +1 knappen kan hjälpa sina vänner att hitta bra webbplatser när de söker på Google.

För närvarande är Google fortfarande under utveckling men även om verktyget är fortfarande relativt nytt så är det redan på god väg att ta upp striden med jättar som Facebook eller MySpace. Till skillnad mot Twitter är det exemplevis lättare att hänga med i vettiga diskussioner och fördelen mot Facebook är att det går att följa folk utan att vara vänner vilket kan ge ett öppnare och intressantare samtalsklimat. Har du redan en Gmailadress kan du prova gå in på Google+ webplats och se om du blir insläppt annars kan du behöva vänta på en inbjudan från någon som redan har en profil på Google+. Du kan alltid efterlysa en inbjudan via Twitter eller Facebook :-)

Mer
Med gplussearch.com kan du söka i Google+

Update Facebook Status From Google+



måndag, juli 04, 2011

Statistik över användningen av sociala medier i Sverige


Hans Kullin har med utgångspunkt från bland annat statistik från Nordicom sammanställt lite intressant statistik över sociala medier i Sverige. I presentationen ovan finns 55 fascinerande fakta om svenskarnas användning av Facebook, Twitter, YouTube, bloggar och en del annat. Hans Kullin arbetar som PR-konsult och rådgivare inom sociala medier. Han bloggar på Sociala medier bloggen.

måndag, juni 20, 2011

Cycling for libraries 2011 - del 2

cyc4lib-2011-06-03 006

Bild: LBB Jauno speciālistu sekcija

Jag har tidigare bloggat om mina intryck från cycling for libraries och idag handlar det om resultatet av min hemläxa.
Eftersom cycling for libraries genomfördes i form av en unconference där man själv skapar innehållet fick alla deltagarei förväg skicka in "hemläxa" i form av en frågeställning som vi ville lösa under cykelturen.
Själv valde jag följande frågeställning/målsättning: identify 3 ways for cross-sectoral networking, dvs att nätverka mer med kollegor från andra typer av bibliotek. Även om jag ända sedan jag började jobba för 10 år sedan, har varit aktiv i SFIS har jag allt mer insett fördelarna med att nätverka kollegor som har en annan bakgrund än jag själv.
Mer konkret ville jag hitta tre sätt/väga att nå detta mål. Bonus var om jag dessutom kunde hitta minst tre sätt att lära av eller interagera med andra typer av bibliotek, framför allt folkbibliotek.
Eftersom jag var den enda representanten från företagsbibliotek fick jag många tillfällen att lyssna och lära av bibliotekskollegor med erfarenheter från andra miljöer. Eftersom konferensen pågick under så många dagar fanns det dessutom möjlighet att återvända till och fördjupa diskussionerna på ett sätt som annars sällan är möjligt.

1. LinkedIn ./. Facebook
När jag formulerade min hemläxa bjöd jag även in övriga deltagare att ta kontakt med mig via Linked in. Anledningen till detta är att jag har valt en uppdelning där jag har mitt professionella nätverk där medan jag har haft mitt personliga nätverk på Facebook. Till min förvåning var det ingen som nappade på att ta kontakt via LinkedIn. Istället har Facebook blivit den naturliga kontaktytan - så nu har jag 50+ nya vänner på Facebook. Många av de övriga deltagarna finns visserligen på Linked In men är inte speciellt aktiva där.

Visite d'une bibliothèque danoise

Bild: vocivelo

2. Fördjupa mig inom nya områden

Min plan är att åka mer på konferenser och kurser som kanske inte ligger precis inom mitt område. Om jag inte har möjlighet att närvara fysiskt, kan jag ändå följa dem via Twitter och bloggar. En spännande konferens som pågår just nu är Next Library i Århus (#nextlibrary,).

cyc4lib-2011-05-31 046

Till bords med deltagare från Kanada, Sverige, Danmark & Finland

Bild: LBB Jauno speciālistu sekcija

3. Nätverka mer internationellt
I december förra året deltog jag i min första konferens utomlands, Online Information 2010. Det var extremt givande på många plan och är en av alla de konferenser som jag har haft störst nytta av i mitt dagliga arbete. Dessutom fick jag kontakt med kollegor från hela världen.
Mitt deltagande i cycling for libraries har ytterligare stärkt mig i min uppfattning att det är viktigt att även vända blicken utåt och över nationsgränserna. Framöver planerar jag därföratt bl. a att åka på IFLA 2012 som går av stapeln i Helsingfors.
En annan bra kontaktyta är Biblfeed där det glädjande nog blir allt fler medlemmar från de övriga nordiska länderna.

tisdag, juni 14, 2011

Cycling for libraries 2011

cyc4lib

Uppställning i Rostock

Bild: Jonas Tana

Det här inlägget är ett försök att sammanfatta intrycken från mitt deltagande i Cycling for libraries 2011. Jag stötte på Cycling for libraries när jag var volontär på IFLA 2010 i Göteborg. Jag råkade helt enkelt hitta en liten broschyr på mässan och tyckte att det verkade vara ett spännande arrangemang.
Arrangörer och initiativtagare till cycling for libraries är en grupp finska bibliotekarier i samarbete med danska och tyska kollegor.
Under våren 2011 kunde jag följa evenemanget växa fram på webbsidan cyclingforlibraries.org. När registreringen stängde den 1:a maj var ett 80-tal bibliotekarier från hela världen (Finland, Sverige, Ryssland, Danmark, USA, Lettland, Australien, Kanada m. fl. anmälda.

Inför evenemanget höll deltagarna och organisatörerna kontakt genom sociala medier som Twitter, Facebook och bloggar samt e-post. Det fanns många frågor och funderingar att ventilera. Allt från bästa stället att köpa begagnade cyklar i Köpenhamn, hur snabbt vi skulle cykla, om det råder i hjälmtvång i Tyskland till vilken boendestandarden skulle vara m.m.

Köpenhamn - Berlin, 650 km
Fredagen den 27 maj var det äntligen dags för mig (och min cykel) att ta tåget i Köpenhamn. På kvällen arrangerades ett kick-off party på Köpenhamns stadsbibliotek. Kring lunchtid den 28 maj startade vi från den svarta diamanten i Köpenhamn och på kvällen den 5 juni rullade vi in i Berlin, trötta men lyckliga efter 9 dagars intensiv unconference fyllt av cykling, simning, sånger, mat och diskussioner.

Briefing

Genomgång innan avfärd från Bosei

Bild: Jonas Tana

Cycling for libraries - en unconference
En unconference bygger på deltagarnas medverkan på ett helt annat sätt än en vanlig konferens. Man skapar själv innehållet och inför cycling for libraries fick alla deltagare skicka in en "hemläxa", en frågeställning som vi ville lösa. Här är några exempel:
Sara’s homework: How do we communicate in a digital library?

Dace’s homework: the role of new professionals within national library associations

Jared’s homework: learn from file-sharing communities

Själv valde jag följande frågeställning/målsättning: identify 3 ways for cross-sectoral networking
Jag ville hitta minst tre sätt att lära av eller interagera med andra typer av bibliotek, framför allt folkbibliotek. Eftersom jag var den enda representanten från företagsbibliotek fick jag många tillfällen att lyssna och lära av bibliotekskollegor med erfarenheter från andra miljöer. Eftersom konferensen pågick under så många dagar fanns det dessutom möjlighet att återvända till och fördjupa diskussionerna på ett sätt som annars sällan är möjligt.

Teman
Utöver våra "hemläxor" hade även varje dag hade ett tema. Det kunde vara allt från "The role of libraries in rural areas" till "The challenge of demographic change"(både internt på biblioteken liksom externt i samhället). Diskussionerna kring dessa teman vävdes in bland vår "hemläxediskussioner" men fångades även upp och sammanfattades under både informella kvällsdiskussioner samt de mer formella seminarierna i Rostock och Berlin.

Seminarier
Det fanns även tid och utrymme för mera formella seminarier och workshops. I Nykobing var Jan Holmqvist @janholmquist värd för ett seminarium via Skype med Buffy Hamilton @buffyjhamilton. Jan ledde även en gruppövning med titeln "Choosing the Future of Libraries" som man kan se resultatet av (och fortsätta att arbeta med) här.
Även i Rostock var det ett fullmatat program. Olaf Eigenbrodt, Hamburg University and IFLA Library Building and Equipment Standing Committee member diskuterade Libraries as a public place. Därefter fick ett flertal av deltagarna presentera "sina bibliotek", Riga City Library / Children´s Hospital Library I Lettland, Logan Public Library i Australien samt Turku City Library i Finland.
I Fürstenberg blev det en livlig debatt om användningen av volontärer inom biblioteken och den avprofessionalisering det skulle kunna innebära. Detta efter att vi under dagen hade cyklat över 90 km i 28 graders värme...
Dagen efter ankomst i Berlin var det dags för ett avslutande heldagsseminarium med unconference inslag. Efter keynotes från Prof. Martin Grötschel, Scientist, Konrad-Zuse-Institut (My Library and Me), Dr. Robert Kaltenbrunner, Journalist, Bonn/Berlin (Public libraries and public space: Same, same — but different?) och Lukas Koster @lukask (Library data on the move) fick de som ville presentera olika frågeställningar, sedan var det bara för övriga åhörare att välja fråga och hänga på.
Själv valde jag Phil Halls (Vancouver Public Library) spår Imagining future libraries men Mace Ojalas Library as an export product verkade också mycket intressant.

Greve library

Folkbibliotek Greve

Studiebesök
Under resans gång gjorde vi ett flertal besök på olika typer av bibliotek. I Danmark besökte vi några folkbibliotek av modellen Open libraries där man har utökade öppettider men utan full bemanning men även ett skolbibliotek i Ströby. I Fürstenberg blev det ett besök på biblioteket som drivs av volontärer efter att ha varit stängt i flera år.

Library talk

Bild: Jonas Tana

Nätverkande
Givetvis fanns det mycket tid även för informella diskussioner och nätverkande, både på cykelsadeln och övrig tid. De allra flesta deltagarna var mycket sociala och delade med sig av sina kunskaper inom yoga, massage, cykelreparation, stretching och körsång.
Under en kväll deltog vi även i en sångperformanceett galleri i Los Angeles. Inget är omöjligt via Skype.
Efteråt har deltagarna främst hållit kontakt via Facebook men även via e-post och Twitter. Många har även liksom jag försökt att samla sina intryck i olika bloggar.




Artikel från Vinges intranät

Stödet från arbetsgvarna har varierat. Flera av de finska deltagarna fick både resa och konferenskostnad bekostad av arbetsgivarna och det finska kulturdepartementet, andra fick betala själva men räkna dagarna som arbetstid. Vissa som jag stod för alla kostnader själva. Någr ahar sökt och fått stipendier, andra har samlat in pengar genom att sälja kakor och lotter till biblioteksbesökare och kollegor.
Jag kan dock tänka mig att det blir lättare att söka finansiering i framtiden när arbetsgivarna märker vilka de positiva effekterna är och efter det här uruppförandet kommer benämningen cyc4lib var mer känt.

Cycling for libraries har verkligen varit en fantastisk upplevelse, både personligt och professionellt. Känslan av att cykla in vid Berlin Hauptbahnhof var något alldeles extra även om det på samma gång känders sorgligt att vår extraordinära cykeltur närmade sig sitt slut.
Det jag tar med mig från cycling for libraries:
  • ett mer dynamiskt arbetssätt och förhållande till biblioteket
  • vikten av att nätverka och utbyta erfarenheter internationellt
  • vikten av att involvera "new professionels" men även mer erfarna kollegor

Cycling for libraries 2011 är över men lever bland annat kvar i form av ett internationellt nätverk av bibliotekskontakter och en förhoppning om att det inte är sista gången vi cyklar för bibliotek!

Vill du läsa en mer personlig resebeskrivning hittar du den på min egen blogg.

Mer
Titta på videona
Library Advocacy - Cycling for libraries [Learning 2.0 update]
This week in libraries
Cycling for libraries, The first cycling unconference for librarians - artikel i SPQL

onsdag, maj 18, 2011

SFIS vårutflykt med skulpturvandring 13 juni

Välkommen till vårutflykten som i år går till Borås! På programmet står guidad skulpturvandring genom de centrala delarna av staden, därefter visning av Högskolans bibliotek och avslutning med smörgås och kaffe/te i BHS kök.

Vänligen ange önskemål om vegetarisk kost/ev allergier.

Tid: Måndag 13 juni kl 16.30.
Plats: BHS Högskolans entré på Allégatan.
Pris: Guidningen bekostas av SFIS Väst, smörgåsar till självkostnadspris.

Anmälan till: Ingrid Johansson, Ingrid.Johansson@hb.se
eller tel 0708-981 806 alt 033-435 4078
Sista anmälningsdatum: 9 juni

Resan dit: Resan planeras på egen hand, men självfallet ska vi försöka samåka. Ange vid anmälan om du har tillgång till bil, om du behöver någon att åka med eller om du har för avsikt att åka kollektivt. Buss 100 går från NE-platsen eller Korsvägen, tåg från Göteborgs centralstation.

Varmt välkomna!

tisdag, mars 15, 2011

Väst står värd för årets vårkonferens

Missa inte vårens höjdpunkt i biblioteks- och informationsbranschen!
Det blir en dag fylld med intressanta föreläsningar!

Ur programmet
Summon is da shit! - Daniel Forsman, Chalmers bibliotek
Samarbete i SharePoint- En berättelse om utvecklandet av ett nytt intranät på Chalmers bibliotek. - Linnea Sjögren & Henrik Karlsson, Chalmers bibliotek
Check in there! Om det geolokala biblioteket - Åke Nygren
Twittercensus - en folkräkning av svenskar på Twitter - Hampus Brynolf, Intellecta Corporate
Biblfeed live
75-årsfirande
Årsmöte

En spännande programpunkt är Biblfeed Live - ett tillfälle där du kan presentera ett aktuellt projekt, utlysa en tjänst eller göra reklam för ett kommande arrangemang. Du har 2 minuter på dig! Är du intresserad av att delta så maila ann-christin.karlen (snabela) vinge.se

När: 14 april
Var: Scandic Crown, Göteborg
Kostnad: 1500 kr för medlemmar, 2000 för icke medlemmar, 250 kr för studerande
Fullständigt program: http://www.sfis.nu/konferens/2011/var

Anmäl dig genom ett mail till kansliet@sfis.nu senast 1/4

Ange om du önskar vegetarisk lunch

fredag, mars 04, 2011

Årets första lunchbokcirkel fredag 8 april

SFIS Väst välkomnar till årets första lunchbokträff fredag 8 april klockan 12-13!

Nu är det dags för en ny bok, och att samlas över en lunch för att diskutera vad vi läst. Boken är "Jävla skitsystem! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet - och hur vi kan ta tillbaka kontrollen" av Jonas Söderström. Mer information finns här.

Vi ses på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik. Så här hittar du.
Se Adresser och kartor / Hitta till SIK i Göteborg.

Mat ordnas till självkostnadspris (troligen sallad).

Anmälan senast 28 mars till:
eva.ekman@sik.se

Studiebesök hos SND i Gegerfeltska villan



Måndag 21 februari gjorde SFIS Väst studiebesök hos SND, Svensk Nationell Datatjänst. Efter årsmötesförhandlingar under kristallkronan berättade SNDs biträdande föreståndare Iris Alfredsson om verksamheten som nationell resurs för samordning av forskningsdatabaser inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin.



Vi fick även se oss omkring i Gegerfeltska villan som byggdes på 1870-talet. Idag är villan byggnadsminne och ståtar bland annat med fantastiska kakelugnar. Villan har även använts i flera film- och tv-inspelningar som Snabba Cash och Gynekologen i Askim.

(Foton: Elinor Magnusson)

måndag, januari 17, 2011

Årsmöte och studiebesök på SND 21 februari

SFIS Väst välkomnar alla medlememmar till årsmöte måndagen 21 februari. I samband med årsmötet besöker vi SND, Svensk nationell datatjänst, som berättar om sin verksamhet och visar oss runt i sitt hus.

SND har i uppdrag från Vetenskapsrådet att samordna forskningsdatabaser inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin. SND ska också ge stöd till svensk forskning genom att underlätta och utveckla forskares tillgång till data i och utanför Sverige och även ge stöd under hela forskningsprocessen. Viktiga delar är att skaffa sig en god överblick över vilka forskningsdatabaser som finns idag - och att sträva efter full kännedom om vad som kan komma i framtiden. Läs mer på www.snd.gu.se

SND har sina lokaler i Gregerfeltska villan som uppfördes på 1870-talet av stadsarkitekt Victor von Gegerfelt som hans och familjens privatbostad. Huset blev byggnadsminne 1967.

Program: Vi inleder med årsmötet, därefter berättar SNDs personal om verksamheten och guidar oss runt i huset. Efteråt minglar vi i den vackra mellanvåningen med träpaneler, fantastiska kakelugnar och knarriga golv. SFIS bjuder på kaffe/te och lättare smörgås.

Var: Svensk nationell datatjänst, Gegerfeltska villan, Arkitektgatan 3, Göteborg. Hållplats Grönsakstorget. Se mer: www.snd.gu.se/sv/om-oss/kontakta-oss

När: Måndag 21/2 kl 17.00-ca 19.00

Anmälan till Eva Harrie senast onsdag 16 februari, e-post eva.harrie@nordicom.gu.se