fredag, juli 15, 2011

Google+, nytt socialt nätverk från Google

I juni i år släppte Google sitt sociala nätverk + Google. Grundprincipen för Google+ är mycket likt Facebook men det finns vissa skillnader. För närvarande har Google ännu inte släppt på reklam. Det finns heller inte pages och grupper. Istället ligger fokus på användarnas profiler och flöden. Du kan använda Google+ från både dator med internetuppkoppling, en smartphone, iPad eller annan surfplatta.

För den som redan har en profil i Google, till exempel en e-postadress @gmail.com, krävs ingen registrering det är bara att koppla ihop sina konton.

gpluskretsar

Kretsar
På första sidan ser användaren sitt flöde, den totala aktiviteten. Man kan också välja att bara se delar av sitt flöde genom att välja olika kretsar. I motsats till Facebook erbjuder Google+ en som jag ser det bättre möjlighet att dela in sina kontakter i olika grupper som "familj", "kollega", "Bekant" eller någon annat. Man kan del använda de befintliga kretsarna men också skapa egna. Dessutom kan man lägga till vem som helst i sin krets utan att behöva "bli vän".

Chatta
Liksom hos Facebook kan man chatta, antingen
individuellt eller i grupp. Om man har tillgång till en webbkamera kan man videochatta. Det går även att skicka filer till en annan användare.

Foton
Fotona är uppdelade i fyra underrubriker: Foton från dina kretsar (foton från dina kontakter), foton från din mobil, foton på dig (som du blivit taggad i) och dina album (bilder som du laddat upp. Här visas t. ex Picasa-bilder).gplusgnistor


Gnistor
I kategorin "Gnistor" kan användaren markera sina intressen bland färdiga ämnen eller
använda sökfunktionen för att hitta sådant man är intresserade av just nu. Informationen är hämtad från nyhetssidor, bloggar och andra källor.

+1 knappar
Dessa knapparna har börjat dyka upp på många webbplatser och man kan även se dem när du söker på Google, bredvid alla sökresultaten. Knappen kan jämföras med Facebooks gilla-knapp. När du läser någotpå webben som dutycker verkar intressant eller bra kan du klicka på +1 knappen för att visa att du gillar det för dina vänner. Tanken är även att man med +1 knappen kan hjälpa sina vänner att hitta bra webbplatser när de söker på Google.

För närvarande är Google fortfarande under utveckling men även om verktyget är fortfarande relativt nytt så är det redan på god väg att ta upp striden med jättar som Facebook eller MySpace. Till skillnad mot Twitter är det exemplevis lättare att hänga med i vettiga diskussioner och fördelen mot Facebook är att det går att följa folk utan att vara vänner vilket kan ge ett öppnare och intressantare samtalsklimat. Har du redan en Gmailadress kan du prova gå in på Google+ webplats och se om du blir insläppt annars kan du behöva vänta på en inbjudan från någon som redan har en profil på Google+. Du kan alltid efterlysa en inbjudan via Twitter eller Facebook :-)

Mer
Med gplussearch.com kan du söka i Google+

Update Facebook Status From Google+Inga kommentarer: