onsdag, juni 27, 2007

Bok & Bibliotek 2007


Den 27-30/9 är det dags för årets upplaga av Bok & bibliotek, boka in det i kalendern om du inte redan gjort det. SFIS ordnar ett miniseminarium, Rummet som idéproducent med Daniel Koch.


Dagens bibliotek är sociala platser som ska stimulera till möten. Interaktionen mellan människor ligger i fokus. Daniel Koch om bibliotek och den kunskapssyn som formar dem. Koch är arkitekt och forskare, KTH.
Beställ det tryckta seminarieprogrammet här eller ladda ner det i PDF. Du kan också skapa ett eget seminarieschema direkt på webben (det går att göra ändringar). Det blir även ett traditionsenligt mingel i Västs regi, mer information kommer senare.


Vi ses i september!

tisdag, juni 19, 2007

the Human Side of IT 19 juni Digital Democrary and privacy on the Net

Should Little Brother Not Help Big Brother?: Google and the privacy issue
Pär Lannerö, MetaMatrix visade under sitt föredrag hur Google samlar in data om oss. Han inledde med att tala om gårdagens storebror. Enbart i Stockholm finns det över 12000 övervakningskamror, detta är vad man kan kalla storebror från igår. Dagens storebror är t. ex Google. Google håller reda på vad vi söker efter, vad vi diskuterar online, vad vi skriver till varandra (mail), vad vi köper (Google Checkout) I sitt Googlekonto kan man hitta sin sökhistorik men vill du att andra skall få tillgång till den? Och glöm inte att storebror har ett evighetsminne. Dessutom har vi lillebror som ser dig med alla miljoner kamermobiler som säljs runt om i världen. Genom att publicera bilde rpå webben matar vi Google med ännu mer information.
Se epic-2015 och masterplanthemovie.com.

Myths, Magic and Megabytes: What Else is New in the Internet Revolution?
Lars Ilshammar, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) talade om hur tekniska uppfinningar som radion ochtryckpressen rent historiskt har setts som lösningen på alla
problem. Tyvärr tappade jag koncentrationen nät de tkom in en grupp skolungdomar och började fotografera i aulan men Lars talade vidare om bl. a Information Protectionism, Information Econonism & Information Consumerism. Besök hans blogg, Ilshammar.se.

Sen var det dags för fika. Tyvärr vankades det bara trista småkakor från Gille igen, dessutom var jag tvungen att ladda datorns batteri. Lite om hörsalen, den är verkligen magnifik! Den stora aulan kan vid behov förvandlas till två mindre salar. Via två mobila väggar som skär av aulan på mitten kan man åstadkomma en delning och därmed genomföra två konferenser samtidigt. Under den här konferensen har vi varit i den lilla delen som tar 500 åhörare. Byggnaden är ritad av Ralph Erskine som även ritat flera andra byggnader på campus.


The Impact of Internet: A simple guide to why society is changing, how it is changing and what to do about it. 30 min blev till 60 minuter då föregående föredrag utgick. Bo Dahlbom, IT-universitetet, talade om förändringar. Om vi inte hade teknik skulle vi fortfarande leva som aporna. Men vi uppfann verktygen och då började förändringarna. De största förändringarna har skett de senaste 60-åren. Vad gjorde vi innan TV uppfanns? Vi står inför en teknisk revolution som omfattar följande:
Globalisering - ökad mobilitet, homogenisering av kultur och samhälle, massmarknad, avreglering och ökad konkurrens.
Automatisering - fabriksarbetare ersatte lantbrukare, kontorsarbetarna tömde fabrikerna med hjälp av datorer och internet gav kontorsarbetarna möjlighet att arbeta överallt i från istället för från kontoren
Commercialism - från produktion till kommersialism, konsumtion...
Systematisering - internet och samhället som ett system,
Rationalism -

Vi måste ha rätt kompetens för 2000-talet. Arbetsmarknaden och samhäller ser annorlunda ut, hela värden förändras. Vi lever mer och mer i ett 24h-samhälle, livsmedelsaffärer och bibliotek är öppna dygnet runt.

Läs Bo Dahlboms bok, Sveriges framtid (utdrag).


Publish & Discuss: The Practice of Blogging and Democractic Participation utgick då
Erik Stattin har blivit sjuk. Enligt hans blogg lider han av en sommarförkylning.

the Human Side of IT 19 juni miniseminarier eftermiddag



Till lunch fick vi en god lax med risoni och sparris. Många med mig valde att ta med tallriken ut och äta lunch i solskenet. Efter lunch lyssnade jag på två miniseminarier i hörsalen.

The impact on university libraries of changes in information behaviour among academic researchers

Lotta Haglund, från KI, talade om ett projekt under 2005/06 där de tre universitetsbiblioteken, Stockholms universitet, Karolinska och KTH undersökte hur unga (24-39 år) forskare sökte vetenskaplig information. De använde sig av metoden deltagande observation. Forskarna tar tillgången till information för given på samma sätt som bibliotekarierna tar bibliotekens betydelse för given. Läs slutrapporten.

Internationalized domain names
Kary Carp från Naturhistoriska muséet talade om hur domännamn och även internet har interntionaliserats. Fram till nyligen var inte bara domännamn begränsade till det latinska alfabetets 26 bokstäver. Det var även svårt att nå ut med material som inte var skrivet på det latinska alfabetets bokstäver.
Visste du att inför valet 2006 tog regeringen fram information inför valet på 22 språk men gjorde bara materialet tillgängligt på internet, inte i tryckt form.

the Human Side of IT 19 juni förmiddag



Why not Let the Users Run the Library? An Overview of Library 2.0 Experiments


Inledande "key note speaker" på tisdagen var Jakob Harnesk som talade om Web 2.0, ett begrepp som myntades av Tom Reilly 2003. Just nu finns det ca 100 miljoner bloggar, vara mer än 120 st i Sverige som handlar om bibliotek. Wikipedia är ett bra exempel på web 2.0. Jakob rekomenderar att man använder wikipedia som ett sätt att marknadsföra sitt bibliotek. Andra exemel är Lastfm och Librarything. Slutsatsen är i alla fall att biblioteken, särskilt folkbiblioteken måste släppa in användarna. Man måste kommunicera med användarna och hänga med i utvecklingen!





Co-creating Content: Participatory Culture, Web 2.0 and Digital Mashups
Patrik Svensson från Hum Lab, Umeå University talade även han Web 2.o. Bland annat berättade han om man bloggade från de 399:e samiska vintermarknaden i Jokkmokk. Det var -30 grader vilket gjorde det svårt tekniskt. Sen to han upp Librarything och framhöll hur enkelt det vara att registrera sig och komma igång och Second Life och Humlabs arbete med virtuell närvaro på bl. a Humlab Island.



Till kaffet serverades det ett urval småkakor. Det vackra vädet gjorde att folk inte direkt rusade tillbaka in i aulan. Jag tittade lite en "poster" om den intressant e-boken Online development i nthe Nordic countries from the 1960s to the 1990s. Den är ännu inte färdigredigerad men du hittar den här.



Who is in control - Technology or Human? Facts and Thoughts on the Development of the Swedish, Nordic and International Online Information Market During Three Decades
Lars Klasén, Infotorg, talade om hur marknaden för online tjänster har exploderat, 1984 fanns det 200 databaser i de nordiska länderna (ca 3% av världens alla databaser) och ca 7000 användare. 1987 hade antalet databaser ökat till 320 databaser (10% av världens databaser). I mitten/slutet av 90-talet kom thw world wide web, WWW. Av de svenska tjänsterna som fanns 1998 är inte många kvar. Vem minns KB:s SVESÖK, MIDAS och Digitala Salongen? Wikipedia minns...

Lars är skeptiskt mot att implementera ny teknik för tidiget.

The power of the tail...Från Birgit som bloggar om konferensen på Ad Lib - Ad li'bitum - Ad library hittade jag en länk till Trond Andreassen grundliga genomgång av the power of the tail i NB21 (obs, pdf)]

Vasamuséet

På kvällen var det dags för buffé och mingel på Vasamuséet.Vi fick se en intressant film om bärgningen av Vasa. Swets bjöd på fördrink.För att underlätta mingel och nätverkande fanns det bara ett fåtal sittplatser. Vi fick en tallrik med ett smakprov på klassisk svensk mat, kantareller, lingon, ostkräm m.m. Vi pratade bland annat med några islänningar och en norrman som skall vara med och ordna nästa Nord I&D konferens som enligt uppgift skall handla om Trust the Web.



Informationsspecialister på väg till Vasamuséet.


Utanför Vasamuséet.

Erica Wedin & Camilla Burman minglar.







Vi var några som avslutade kvällen på Bishops Arms. Här, Elinor Magnusson





Lars Iselid






Lars-Håkan Herbertsson.













måndag, juni 18, 2007

Bilder från Human Side of IT

Konferenskommittéen äter lunch.


Nätverkande informationsspecialister under lunchpausen.



Annie Joan Olesen och Irene Wormell talade om The human side of information consultancy.







Trängsel inför det populära miniseminariet om Bibliometrics.





the Human Side of IT 18 juni




  • Delar av Västs styrelse befinner sig för tillfället i Stockholm på 13.Nord I&D-konferensen 2007 som hålls på Aula Magna.

    Första föredragshållaren var Kristina Höök från Stockholms universitet som pratade om The Future Mobile Life. Hon visade olika tekniker som ligger 5-10 år fram i tiden. Läs mer på www.mobile-life.org


    Hon följdes av Monica Berneström från Stockholms Stadsmuseum som pratade om Digital Guide – New Solutions for Museums. De har bl. a skapat en stadsvandring med handdator genom gamla stan. Liknande projekt finns på Universeum samt på Mölndals museum. I Mölndal kan man vandra med GPS-styrd handdator och upplev historiska karaktärer i Mölndals Kvarnby.

Lunch (kall tallrik med quorn/kyckling, tapenad och bulgur med grillade grönsaker) intogs på stående fot på 5:e våningen i Aula Magna. Efter lunchen var det dags för olika miniseminarier och produktvisningar.

  • Bibliometrics - Moving from Research to Toolbox med Ulf Kronman och Catharina Rehn från Karolinska Institutet drog många åhörare. Stolarna tog snabbt slut och eftersläntrarna fick sitta på golvet. Läs mer om deras arbete på Bibliometri vid Karolinska Institutet.
  • Kerstin Holm berättade om produkten InfoletNews- software for gathering newly published information from the Internet.
  • Annie Joan Olesen och Irene Wormell talade om The human side of information consultancy och listade "the top five qualities consultant's qualities":
  1. Professionalism and competence
  2. Communication skill
  3. Ability to listen
  4. Quickness, alertness, capability to learn
  5. Good manners (language, keep promises nad time plans)

Bägge har publicerat artiklar i InfoTrend, Success factors and challenges in information consultancy – the client perspective (6) och Consultants and their clients. Highlights of a study of success factors in information consulting av Annie Joan Olesen & Ulla de Stricker.

  • Mika Waris skulle tala om From Creativity to Business: IdeaPilot in a Nutshell men kom inte in så mycket på själva projektet utan pratade mest om National Board of Patents and Registration in Finland. Han inledde dock sitt föredrag med ett citat från Socrates; There is only one good - knowledge. There is only one evil - ignorance.

Efter det mycket efterlängtade kaffet och en nypa frisk luft fortsatte det späckade programmet.


  • Cathrin Senn and Ian Davis från Factiva talade om Business Benefits of Developing Effective Taxonomies.
  • Bonnie Osif, The Pennsylvania State University (universitetet har ca 89000 studenter & 25000 anstälda!!!), talade om Concept Maps as World Wide Web Organizers. Hon använder concept maps i sin undervisning och lär även studenterna att använda konceptet för att se om de har förstått hennes undervisning. Bonnie tipsade om webbplatser och mjukvara som Kartoo, Conzilla & CoolIris.
  • Johanna Gunlaugsdottir, Department of Library and Information SciencesUniversity of Iceland, talade om Working with ERMS: Employees' Experience of Electronic Records Management Systems.

Som avslutning delade SWETS ut sitt årliga stipendium som gick till. Därefter höll SFIS årsmöte.












Andra som bloggar från konferensen är Ad Lib - Ad li'bitum - Ad library.

tisdag, juni 12, 2007

Vårutflykten




Tisdagen den 22a maj ägde SFIS Västs vårutflykt rum.
Kvällen började med ett besök hos Botaniska Analysgruppen, som är ett företag som ägs av Holdingbolaget vid Göteborgs Universitet, och verksamheten är integrerad med pågående forskning vid Botaniska institutionen.
En av deras uppgifter är att göra pollenmätningar och ställa prognoser över pollenhalter. Detta görs varje dag under sommarhalvåret med hjälp av en pollenfångare som visades upp och vi fick även tillfälle att titta i mikroskop på de små pollenkornen. Robert Daun och Åslög Dahl visade och berättade.
Intendent Jimmy Persson mötte sedan upp och vi blev visade runt i växthuset, Landeriträdgården, Rhododendrondalen, Bambulunden med Näsduksträdet i full blomning, samt Klippträdgården.



Vi avslutade med fika och lotteridragning i Botaniska Paviljongen.

av Sofia Calmborg Täreby

måndag, juni 11, 2007

Enkät


I början av året skickade vi ut en enkät per e-post till alla medlemmar i Väst. Syftet med enkäten var att stämma av lite hur ni medlemmar tycker att föreningen fungerar. Vi ville gärna få in synpunkter, idéer på aktiviteter och annat.


Tyvärr fick vi bara in ett 16 svar men här kommer resultatet.


Först några av de kommentarer som kom in med kommentarer från styrelsen.


Aktiviteternas innehåll bör vara mer inriktade på informationsspecialistyrket, MEN GÄRNA MED SPECIALISTER FRÅN ANDRA OMRÅDEN, T EX EKONOMI, ORGANISATIONSUTVECKLING ETC


Man kanske kan tänka sig att man har temakvällar där man utbyter erfarenheter runt olika verksamhetsområden, t ex marknadsföring, budget, intranät etc. Ev kan ju ngt "proffs" vara diskussionsledare, men det är intressant att inte bara lyssna på föreläsare, utan få inblick i hur andra jobbar praktiskt i sin verksamhet. På regelrätta studiebesök blir det ju snarast en visning av ett bibliotek.


Styrelsen: vi håller på att ta fram ett programpunkter för hösten utifrån dessa två förslag. Kom gärna med fler förslag på innehåll!


Förslag: att ha lite fler aktiviteter runt om i Västsverige Eftersom, jag bor och arbetar i Jönköping så kan det ta för mycket tid att resa fram och tillbaka till Gbg vissa tider på året. Kunde fler arrangemang förläggas till Borås?


Styrelsen: Vi har försökt med aktiviteter i Borås samt studiebesök till Jönköping men fått ställa in pga av för få deltagare.


Ibland missar man intressanta möten pga krock i kalendern. Kan man köra repriser?


Styrelsen: jättebra idé - vi skall se vad vi kan göra


Jag deltar i SFIS Västs aktiviteter i genomsnitt
4 eller mer ggr/år
2-3 ggr/år 10
1 gång/år 5
Aldrig 1

Jag anser att antalet aktiviteter per år är
För få
Lagom många 15
För många
Inget svar 1

Jag anser att aktiviteterna har intressanta innehåll/teman
Ja 13
Ibland 3
Nej

Jag har nytta av aktiviteternas innehåll i min yrkesroll
Ja 6
Ibland 7
Nej 1
Inget svar 2

Aktiviteternas innehåll..
Bör vara mer inriktade på informationsspecialistyrket 2
Är idag väl balanserade 13
Bör vara av mer lättsam karaktär
Inget svar 1

De aktivitetsansvariga inom SFIS Väst gör en bra insats
Ja 14
Ibland
Nej
Inget svar 2

Förtäringen som erbjuds vid aktiviteterna är
Bra 13
Kan vara bättre
Dålig
Inget svar 3
Vet ej 1

Jag rekommenderar mina yrkeskollegor att besöka SFIS Västs aktiviteter
Ofta 3
Ibland 11
Aldrig
Inget svar 1
Behövs ej – redan hänt 1 (?)
Bilden på Götheborgs återkomst till Göteborg är tagen av Johan Larsson med Creative Commons licens.