måndag, maj 08, 2017

AW med bokcirkelnHar du också undrat varför en annons för något du googlat efter dyker upp som en annons på din Facebooksida? Algoritmerna, är det enkla svaret. Under SFIS Västs senaste bokcirkel diskuterades en nyutgiven guide om algoritmer och hur de fungerar.
Internetstiftelsen i Sverige tillsammans med Viralgranskaren och Statens medieråd har gett ut en internetguide som förklarar vad algoritmer är och vad vi bör veta om dem. Guiden ”Algoritmer – så påverkar de din vardag” diskuterades på SFIS bokcirkel den 4 maj.
Guiden svarar på:– Vad en algoritm är och gör.
– Hur de påverkar din vardag.
– Vilken data algoritmer arbetar med och hur man kan kontrollera den.
– Hur internets infrastruktur påverkar din information.
– Hur personalisering medför för och nackdelar.
– Om viktiga områden i samhället som påverkas av algoritmer och hur du kan tänka kritiskt kring detta.
Algoritmer kan vara en hjälp för oss när vi söker fakta och information på nätet, men det är viktigt att vara medveten om att de finns, hur de fungerar och de baksidor och problem som kan komma med dem.
Vad som kan vara ett problem (baksida?) med algoritmer är att de är anpassade efter våra beteenden. Det leder till att vi matas med information från de webbsidor vi själva eller våra vänner på sociala nätverk är intresserade av och därför får olika kunskaper och sanningar beroende på hur vi navigerar på nätet.
r den som vill kontrollera sina data på nätet, ger guiden följande tips:
Se över sekretessinställningar i alla tjänster. De brukar finnas under ”Inställningar”.
Med Google Dashboard kan du se vilken information Google samlar in.
På Facebook kan du få se vilka data som sparats om dig genom att gå till ”Inställningar” > ”Ladda ned en kopia av dina Facebook-data”.
Använd en sökmotor som inte personaliserar sökningar eller sparar användargenererade data, till exempel DuckDuckGo eller Qwant.
Försök att inte alltid vara inloggad samtidigt som du surfar på nätet.
Låt om möjligt bli att acceptera kakor. Rensa bort kakor från din dator. Det kan du vanligtvis göra genom att gå in under ”systeminställningar” i den webbläsare du använder.Text av Karin Hellingwerf-BjörkqviInga kommentarer: