Dammen vid entrén är värd sin uppmärksamhet. Från entréhållet ser den lång ut, men från parkhållet ser den inte alls lika lång ut. Hur kan det komma sig? Jo, kortsidan mot parken är tre meter kortare, vilket ger en synvilla från entréhållet, ett arkitektoniskt knep för att ge dammen ett större utseende. Gå dit och titta efter nästa gång du är i Botaniska.
Min bild är från parkhållet och härifrån ser den inte lika imponerande ut.
På länken ser du dammen från andra hållet,
http://www.botaniska.se/sv/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Besok-oss1/Guidningar1/
I landeriets trädgård finns gamla trädgårdsväxter som man samlat in. Man ville ha sådana växter som brukade finnas i gamla trädgårdar. Vid vårt besök kunde vi njuta av daglilja, iris, pioner, stjärnflocka m fl.
I det ”öppna växthuset” hade de mesta blommat över men några arter stod i full blom. Sölve Kajanus, vår guide, berättade bl a om hur det gick till när trädgårdens medarbetare var ute i världen och samlade in växter. Vi fick höra hur man läser skyltarna som finns vid varje art och de innehåller betydligt mer information än vad man kan tro. Personnamnet i övre högra hörnet t ex, talar om vem som tagit hem växten.
Har du inte varit i Botaniska på ett tag, ladda ner deras app och ta en egen guidad tur i trädgården. Lyssna så länge du har lust – eller bara njut av den vackra och unika trädgården.
Av Elinor Magnusson / För styrelsen i SFIS Väst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar