torsdag, mars 22, 2018

Wikipedia - värdens största uppslagsverk

Hur produceras kunskapen på Wikipedia och kan man lita på den?
 
I samband med SFIS årsmöte, torsdagen den 15 mars föreläste författaren och wikipedianen Lennart Gullbrandsson om Wikipedia.
  Wikipedia är ett globalt uppslagsverk med öppet innehåll som skapas och utvecklas av sina användare. Vem som helst kan skriva och redigera i vilken artikel som helst och när som helst.
  Lennart Gullbrandsson menar att all information på Wikipedia inte är korrekt men portalen är en fantastisk ingång till ett ämnesområde som man vill lära mer om. Varje artikelsida har en flik där man kan se artikelns redigeringshistoria och där man som skribent kan diskutera innehållet i artiklarna. Artiklar som debatteras och ifrågasätts av skribenterna godkänns först när man kommit över ens. Det vill säga alla beslut tas genom “konsensus”. Källhänvisningar är numera ett krav, men saknas fortfarande i många artiklar.
  Men vilka är det som skriver på Wikipedia? Lennart påpekar att Wikimedia Sverige har inlett flera initiativ för att uppmuntra till större spridning bland skribenterna. Folk skriver om ämnesområden som intresserar dem, vilket har betydelse för ämnesspridningen. Wikipedia Sverige är till exempel ett fantastiskt uppslagsverk för den som är intresserad av fåglar eftersom många skribenter är hängivna ornitologer.  
Inom vissa områden saknas artiklar. Det gäller exempelvis biografier om kvinnor. Detta är bland annat bakgrunden till att man i Göteborg har ordnat med veckovisa skrivarstugor på temat litteratur och kvinnliga författare.
  Efter Lennarts föreläsning var vi nog flera som kom på att vi vill vara med och bidra till mänsklighetens samlade kunskap. På wikifika.se kan du se när och var du kan delta i en wikiträff.
 


Karin Hellingwerf-Björkqvi


Inga kommentarer: