tisdag, oktober 17, 2017

Mediedag på stadsbiblioteket

Det blev en lyckad Mediedag på stadsbiblioteket när forskare från Nordicom passade på att presentera forskning kring det förändrade medielandskapet. 


Ingela Wadbring pratade bland annat om kampen om nyhetspubliken och hur olika generationer konsumerar nyheter på olika sätt, och att de som är under 30 år har Facebook som sin stora nyhetskanal. Ingela menar bland annat att det finns problem med att allt fler mediehus väljer att stänga in sina nyheter bakom betalväggar. Detta leder till att traditionella nyhetsförmedlarnas andel av nyhetskonsumtionen minskar till förmån för nyheter från exempelvis främlingsfientliga sajter utan betalväggar. Hon menar att problematiken kring betalväggar gör att biblioteken får en särskilt viktig roll eftersom det är här som alla medier finns att tillgå.


Jonas Ohlsson presenterade resultat från studien ”Kampen om reklamen”. Kampen om reklamen handlar om vad digitaliseringen av reklammarknaden har fått för konsekvenser för de nordiska medieföretagens möjligheter att finansiera sin journalistiska verksamhet. Han visar att globala techjättar som Facebook och Google står för nästan all digital annonstillväxt. Många medieföretag har fått se sina reklamintäkter sjunka när företag väljer att annonsera via Facebook och Google till förmån för exempelvis tidningsföretag. Jonas menar att när de kommersiellt finansierade nyhetsmedierna inte längre kan förlita sig på reklam som intäktskälla, får det stora konsekvenser för hela affärsmodellen och i förlängningen för den samhällsviktiga journalistiken.

Karin Hellingwerf-Björkqvi för styrelsen i SFIS Väst

 

Inga kommentarer: