tisdag, juni 02, 2015

Vårutflykt till Kalvsund


På en liten ö måste man upp till högsta toppen och beskåda utsikten. På Kalvsund har man Öckerö rakt i väster, Hälsö lite längre norrut och Källö-Knippla syns med sitt runda vattentorn. I norr anar man Marstrands fästning. I öster har man Björkö och i söder har man Grötö – en lummigare ö med många ekar.

Det glada utflyktsgänget har nått toppen - och har utsikt åt alla håll!
I norr skymtar Marstrand och Carlstens fästning.
Söderut ligger Grötö.
Vi var 16 personer som tog oss ut till Kalvsund torsdagen den 28 maj och upp på toppen. Prognosen sa regn och vädret var kyligt, inte så lockande kanske. Men det var en utflykt som verkligen var mödan värd.

När vi gick ombord på färjan öste regnet ner, men väl över på Björkö hade det slutat. Regnkläder och paraply kom väl till pass. En kort promenad till nästa färjeläge, där tog vi båten över till Kalvsund. Man hann knappt betala innan man var över.

Karin Ericstam mötte upp vid färjan. Vi gick till Ernst Bremers hus, huset med tornet man lägger märk till när man passerar med båt. Bremer var smugglare, en erkänt ”skicklig” yrkesman. Smugglare är uppfinningsrika och vi fick se t ex en mjölkkanna med dubbla bottnar och en rejäl magflaska att ha under kläderna.

Ernst Bremer - en man med självinsikt
Ön stolthet, Körrgårn, är en fotbollsplan med ett fantastiskt läge. Att sitta här och se en fotbollsmatch måste vara underbart, även om man inte gillar fotboll. Jag brukar inte bli upphetsad över fotbollsplaner, men denna, vilken plan! Fint gräs, full skala (tror jag) och välmålade, vita linjer. Skulle fotbollen vara tråkig kan man ta sig ett dopp, badplatsen ligger alldeles intill.

Vi åt den medhavda picknickmaten på ”Såsen”, öns gemensamhets-byggnad. Här hålls fester, föredrag, yoga m m. Huset har både festsal och en matsal med härlig utsikt.

Kalvsund kallas Syrenernas ö, de blommade för fullt så ön gjorde skäl för namnet. Det sägs att sjömännen kunde känna syrendoften då de närmade sig sin hemö.

Syrendoft eller inte, Kalvsund är väl värt ett besök!

Text: Elinor Magnusson
Foto: Elinor Magnusson och Ingrid Johansson


Inga kommentarer: