fredag, oktober 03, 2014

Studiebesök på Göteborgs stadsbibliotek


Ett par dagar efter stadsbibliotekets öppnande i april var jag inne för en snabbtitt och blev imponerad av den spännande tillbyggnaden. Av en händelse var en annan styrelsekollega där samtidigt. Vi sa båda: ”Här måste vi ordna ett studiebesök för SFIS”.

Så, torsdag 25 september, samtidigt med Bok & Bibliotek var vi en handfull SFISare som blev guidade av Elsa-Gun Blomquist genom det tillbyggda och renoverade stadsbiblioteket.

Det ursprungliga stadsbiblioteket öppnade 1967. Efter ca 30 år behövdes mer och annorlunda ytor. Lösningen blev en ny ”överrrock” som ökade ytan med mer än 3000 m2. Dessutom har hela biblioteket renoverats och omdisponerats, exempelvis har den tidigare entrén blivit en tyst yta för tidskriftsläsning. Ljud från entrévåningen brukade störa de övriga våningarna, eftersom det är en öppen yta ända upp till taket på översta våningen.


Vi gick en tur genom biblioteket och fick bland annat se den runda ”sagoteatern” för barn. Den heter Tellus, vilket kan tyckas helt logiskt, eftersom den är rund. Men det är inte planeten som avses utan”Tell us”! Bänkarna i trapptegsform har mjuka mattor, så här är det Skofritt liksom i småbarnsavdelningen.


Bokroboten som sorterar böcker finns bakom en glasvägg, en plats man gärna stannar till vid. Biblioteket har ett flytande bestånd, ett system som både uppskattas och ogillas.

 För besökare finns ca tio grupprum. De går inte att boka, man får ta det som finns ledigt. Vill man konferera finns konferensrum för uthyrning högre upp i huset.

Besöket avslutades på takterassen dit bara personalen har tillträde. Absolut stans bästa lunchterass!

Har du inte möjlighet att gå dit, titta gärna in på en digital tur med hjälp av Google Maps, se länk under "Visningar" på bibliotekets hemsida.


Text och foto: Elinor Magnusson

Inga kommentarer: