tisdag, september 24, 2013

Visualisering och informationskompetens 16 okt.

Välkommen till ett nytt föredrag i serien Vetenskap för profession - forskare möter praktiker.

Onsdag 16 oktober berättar Veronica Johansson, forskare och adjunkt vid Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås, om sin forskning om visualisering och informationskompetens.

Mängden och betydelsen av visuell och interaktiv information ökar kraftigt och vissa påstår att vi befinner oss i en i stora delar digital och visuell kultur. Med olika visualiseringsverktyg samlas alla tänkbara sorters data in för att sedan presenteras i rörliga eller statiska bilder som symboler på kartor eller i mer eller mindre lättlästa diagram. Privatpersoner samlar och visar till exempel data om sin träning via mobilens appar, företag kartlägger kundprofiler och kommuner tillhandahåller interaktiva kartor över förskolor i olika områden.

Utvecklingen är intressant på många sätt för verksamma inom biblioteks- och informationssektorn, inte minst vad gäller relationen mellan visualisering och informationskompetens som också står i fokus för detta föredrag:
  • Vilka likheter och skillnader finns mellan "vanlig tryckt text"och interaktiva visualiseringar?
  • Hur kan och bör man förhålla sig till data och visualiseringar som informationsresurser?
  • Och hur kan biblioteken arbeta med visualiseringar och användare?

Veronica Johansson har i sin avhandling "A Time and Place for Everything? Social Visualisation Tools and Critical Literacies" studerat kritiska kompetenser i användningen av visualiseringsverktyg.
Läs mer: http://www.hb.se/Forskning/Forskare/Johansson-Veronica/
Se och lyssna på "loungetalk" med Veronica om visualisering här (arr. Bibliotekshögskolan): http://www.hb.se/Biblioteket/Om-Bibliotek-och-laranderesurser/LoungeTalks/Veronica-Johansson-om-visualisering/

Vetenskap för profession - forskare möter praktiker är en seminarieserie om aktuell forskning inom informationsvetenskap som är öppen för alla intresserade. Seminarierna arrangeras gemensamt av SFIS Väst, Chalmers bibliotek och Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås. Syftet är att fördjupa våra kunskaper och utveckla våra kontakter, där möte mellan forskare och praktiker är en viktig del i både SFIS verksamhet och i högskolans arbete med vetenskap för profession.

Tid, plats och sista anmälningsdag
Datum: onsdag 16 oktober
Tid: kl 16.30 (föredrag ca 45-50 minuter och sedan tid för frågor)
Plats: Chalmers bibliotek, Göteborg
Sista anmälningsdatum: tisdag 15 oktober till ingrid.johansson@hb.se
Fika: Vi bjuder på kaffe/te och lättare smörgås

Välkomna!

Inga kommentarer: